Apukák egymás között

Fiús apukaként nem is kérdés, hogy a közös focimeccsnézés és szurkolás egy közös program. Érthető módon a feleségem nem rajong a fociért, őt nem tudja lázba hozni egy-egy szép helyzet vagy váratlan gól. Nem is volt meglepő, hogy a fiam néhány éve elkezdett focizni; számítottunk rá, hogy egy idő után már nem csak nézni akarja majd a meccseket, hanem játszani is. Remek csapatba sikerült bekerülnie, ahol igazán jó közösség alakult ki a srácok között és az edzőbá is a szívén viseli a fiúk sorsát.

Elkezdtek bajnokságban játszani és a kezdeti lelkesedésem és büszkeségem hamar kimerültségnek adta át a helyét. Most is rettentő büszke vagyok a fiamra, de majdnem minden hétvégét egy focipálya lelátóján töltök. Az én feladatom ugyanis eljuttatni a fiamat a meccsre, szurkolni neki, majd hazavinni. Ez nem is lenne gond, ha nem ilyen gyakran kellene. De hát nincs kibúvó, ez az apai kötelességem. A többi hasonló cipőben járó apukával szoktunk beszélgetni, mindig megvitatjuk az aktuálpolitikát vagy egy éppen aktuális témát.

A múlt hévégi felkészülési mérkőzés közben például a napelemes rendszerek kérdését vettük górcső alá. Az egyik apuka mostanában tervez napelemeket szereltetni a házukra és nagyon otthon volt a témában. Én is gondolkoztam már a dolgon, de még komolyabb elhatározás nem született. A többi apuka is beszállt az eszmecserébe; az egyikük kerek perec kijelentette, hogy nála fel sem merül ez a lehetőség, mert a napelemes rendszerek árai a csillagos eget súrolják és ő soha az életben nem tud kigazdálkodni ennyi pénzt. Pont a múltkor olvastam a kamatmentes kölcsön alternatívájáról, ezt el is mondtam neki, de nem sikerült őt meggyőznöm. Valószínűleg nála több probléma is lenne, például a ház tetőszerkezetével, mert nem egy mai darab és nem valószínű, hogy elbírná a napelemes rendszer súlyát.

Egy másik apuka a többlettermelés kérdését hozta fel, hogy érdemes-e nagyobb teljesítményű napelemet telepíttetni, mint amekkora a háztartás áramigénye? Hát erre a kérdésre egyértelmű nem a válasz; az áramszolgáltató nagyon keveset fizet az általunk termelt áramért, plusz rengeteg papírmunka elintézni, hogy egyáltalán eladhassa az ember a többletáramot. Éppen emiatt az ideális eset az, amikor pont nullára jön össze a dolog, vagyis pont annyi áramot termel a napelem, amennyit felhasználnak a különböző gépek és eszközök. Persze, ez nagyon jól hangzik elméletben, de a gyakorlatban szinte lehetetlen megvalósítani. Ha a napelem a hálózatra van kötve, akkor nem ütközik problémába, ha egy időszakban kevesebb áramot sikerült termelni, mint amennyi kellene, mert a hálózatról ki lehet pótolni a hiányzó mennyiséget. A nem hálózatra kötött napelemek ritka esetek és családi házaknál nem is szokták alkalmazni őket, ezért azokról nem nagyon beszélgettünk.

Egy apuka a papírmunka kérdését vetette fel, hogy mennyi nyomtatvány és egyéb dokumentum szükséges egy napelemes rendszer telepítéséhez és hogy ő biztosan megőrülne, mire mindet jól beadná. Én ebben a témakörben annyira nem voltam otthon, mert idáig még nem jutottam elméleti síkon sem, de az apuka, aki komolyan tervezi a napelemek felszerelését, kisegített minket. Állítása szerint rengeteg segítséget biztosítanak a felszerelést végző cégek a szükséges papírok kitöltésében, így nem egyedül kell vele megbirkóznia az embernek. Ami kicsit meglepő lehet, hogy valójában a papírok intézése tart olyan sokáig, maga a felszerelés egyetlen nap alatt megvan. Bizony, kora reggel kijönnek a szakemberek, és ha minden jól megy, késő délután vagy koraeste már fent is van a napelem. Ilyenkor persze még nem használható, mert az áramszolgáltatónak is van még vele dolga, és csak ezután lehet üzembe helyezni. De mindenképpen figyelemre méltó, hogy egyetlen nap leforgása alatt felszerelik a napelemes rendszereket. Ehhez azért szükséges a helyszíni felmérés, amit az igénylés korai szakaszában megtesznek a szakemberek, így természetesen ismerik már a házat, a tetőt és a hely adottságait.

Nálam egyelőre még mindig csak a hosszútávú tervek között szerepel egy napelemes rendszer felszereltetése, de kíváncsi vagyok, hogy fog alakulni a másik apukánál, aki bele is vág. Talán az ő tapasztalatait hasznosítva könnyebb lesz nálunk a dolog, ha belevágunk.