Környezetvédelem mindenekelőtt!

Nemrég összefutottam egy ismerősömmel, akinek a legfontosabb ismérve talán az, hogy ő a tökéletes fociszurkoló tankönyvi példája. Nem viccelek! A pasas egész életét átszövi a „Foci mindenekelőtt!” jelmondat. Ő az a típus, akinek süt a kocsijáról, hogy melyik csapatnak drukkol, aki egy társaságban garantáltan öt perc alatt képes bármilyen témát a focira terelni, aki szerint fontos, hogy az újszülött fia tetőtől talpig focis cuccokban hagyja el a kórházat, és még sorolhatnám.

Mivel én egy kezemen meg tudnám számolni, hány focimeccset láttam eddig életem során, nem a szurkoló szerep a legerősebb láncszem a barátságunkban, hanem a környezetvédelem, mely közös szenvedélyünk.

Amikor legutóbb találkoztunk, kivételesen nem került szóba (annyira) a foci. Inkább arról beszélgettünk, hogy hamarosan elkezdi napelem rendszerek kiépítését a házában, mellyel egyrészt védi a környezetet, másrészt pedig, ha minden jól megy, rövid idő alatt szinte teljesen búcsút mondhat a a villanyszámlák fizetésnek.

Kicsit szkeptikusan hallgattam a lelkes beszámolóját, ugyanis korábban egy egyetemen tanító, mérnök ismerősömtől (tehát valakitől, aki velem ellentétben tuti biztos ért ehhez) azt hallottam, hogy a napelem rendszerek ára túl magas, és soha nem térül meg a befektetett pénz. Nagyon kicsit össze is kaptunk focidrukker barátommal, mert szerinte a mérnök ismerősöm nem tájékozódott a jelenlegi helyzetről, és ezáltal engem is félretájékoztatott, ugyanis a napelemes rendszerek kiépítése ma már egyre inkább megengedhető összeg, ráadásul vissza is hozhatja az árát.

Beszélgetésünk vége felé szurkoló barátom ajánlott nekem egy weboldalt, a sporoljnapelemmel.hu-t. Elmesélte, hogy mielőtt rátalált, ő is úgy gondolta, hogy a napelem rendszerek ára miatt semmiképp sem érheti meg neki, hogy ezt az energiaforrást alkalmazza 3 gyermekes háztartásában. A weboldal segítségével azonban a tévhitek, és interneten keringő zavaros információk helyett egyszerűen, átláthatóan és érthetően tudott tájékozódni arról, mennyibe kerülhet körülbelül egy ilyen rendszer, mikor hozhatja vissza a belefektetett pénzt, és hogyan spórolhat vele.

De ez nagyjából egyébként 10 évre tehető, tehát ennyi idő után, már színtiszta spórolásról tudunk beszélni. És ez nem holmi humbug, hanem a valóság, hiszen nem kell villanyszámlát fizetni!

Mivel olyan embernek ismerem a barátomat, aki nem vág bele olyan dolgokba, amiknek nem biztos a hasznában, komolyan elkezdett érdekelni az általa mutatott lehetőség. Mivel én is az övéhez hasonló családban élek, a fogyasztásunkat és a házunk felépítését pedig hasonlónak gondoltam, megkérdeztem őt, pontosan mennyi is az ő házukra készülő napelemes rendszer ára. Mondott egy számomra is elfogadhatónak tűnő számot, de hozzátette, ha úgy döntök, én is napelemet telepítek, mindenképpen kérjek személyes árajánlatot, és várjam meg a cég által kínált helyszíni felmérés végeredményét. Ugyanis sok minden befolyásolhatja azt, hogy mennyibe kerül egy napelemes rendszer telepítése, illetve a felmérés során kiderülhet, hogy egyáltalán nem éri meg számunkra napenergiába fektetni.

Hazaérve szinte azonnal böngészni kezdtem az ajánlott weboldalt. Leginkább a napelemes rendszerek ára és az ár megtérülése érdekelt, így annak néztem utána, hogyan és mennyi idő alatt térülhet meg egy napelemes rendszer ára, körülbelül mennyibe kerülhet ez egy átlagos családnak, illetve hogyan tudom a begyűjtött energiát spórolásra használni.

Kutatómunkám mindenképpen eredményesen zárult. Olyannyira, hogy már árajánlatot is kértem, és hamarosan el fognak jönni hozzánk a sporoljnapelemmel.hu szakemberei, hogy elvégezzenek egy ingyenes helyszíni felmérést, aminek során megállapítják, hogy alkalmas-e a házunk a napelemek felszerelésére. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan nekünk is napelemes házunk lesz. Környezetvédelem mindenekelőtt!