Napelemeket szereltek a fociöltözőre

Diákkoromban nagyon szerettem sportolni, azon belül is a foci volt az, ami mindig is a legjobban érdekelt. Nem csak játszani, hanem nézni is nagyon szerettem nő létemre, ami a legtöbb férfi ismerősömet rendszeresen megdöbbentette. Azt hiszem, a jelenlegi barátom is emiatt szeretett belém! Úgy ismerkedtünk meg, hogy egy focis pubban mindketten meccsközvetítést néztünk, és szóba elegyedtünk. A többi már történelem.

Nagyon örültem, mikor megtudtam, hogy a lakóhelyem közelében lévő sportpályán tartanak női fociedzéseket. Elkapott a nosztalgia, és elhatároztam, hogy jelentkezek én is. Szerencsére nagyon jól fogadott mindenki, hamar belerázódtam a csapat ritmusába. Az edzéseket pedig az idő múlásával egyre jobban bírtam és élveztem. Pont amikor csatlakoztam, akkor kezdték el felújítani és korszerűsíteni a pályát, illetve a hozzá tartozó épületeket, mint például az öltözőt. A tetejére szereltek fel napelemeket, aminek mind nagyon örültünk, mert fontosnak tartjuk a környezetünk védelmét. Így, hogy szóba jött, ezekről az eszközökről kezdtünk beszélgetni.

Azt kérdeztem a többiektől, hogy vajon mi a napelem telepítés menete? Az egyik csapattársam ekkor átvette a szót, akiknél nemrég történt napelemek felszerelése a tetőre. Azt mondta, hogy náluk először is azt vizsgálták meg, hogy a tető megfelelő szerkezetű – e ahhoz, hogy elbírjon egy ilyen súlyos szerkezetet. Ez azért is fontos, mert azt is meg kell vizsgálni, hogy jól lehet rögzíteni a napelemeket a tetőre vagy sem. Gondoljunk bele, mi magunk mit szólnánk, ha egyszer arra ébrednénk, hogy a borzasztó drága napelemes rendszerünk lecsúszott, és ripityára tört betonon. Ugye senki sem akarja ezt? Emellett még fontos a dőlésszög, hisz nem elhanyagolandó az a szempont sem, hogy a napsugarak milyen szögben érik ezeket az eszközöket. Meg kell azt is vizsgálni, hogy elég tetőfelület álljon a rendelkezésünkre. Általában a vállalatoknak mindenféle helyzetre van megoldásuk, azonban van az a helyzet, amikor a felület valóban kevésnek bizonyul. Ekkor jöhetnek szóba az alternatív megoldások, mint például a melléképületek napelemekkel történő felszerelése, vagy a földre telepített rendszerek. Ez utóbbit a szakemberek nem annyira ajánlják, mert sok buktatója van.

Nagyon fontos szempont, amit figyelembe kell venni, az az, hogy mennyire árnyékolják le különböző épületek vagy fák, bokrok. Tévedés az az elképzelés, hogy ha borús az idő, akkor a napelemek nem állítanak elő energiát. Ez nem igaz, mert képesek a szűrt fényből is termelni. Viszont, ha van egy fa vagy épület, amely leárnyékol állandóan vagy akár a nap valamely szakában, akkor már nem biztos, hogy érdemes napelemes rendszert telepíteni az adott udvarba.

Nagyon informatív volt a beszélgetés, amit a csapattársaimmal folytattunk le, bár általában érdekes szokott lenni a diskurzus, ha minket egy szobába zárnak össze. A hallottak alapján szinte én magam is kedvet kaptam a napelemekre történő áttéréshez.