A barátnőm szörnyű hírt közölt velem

A barátnőm, Magdi szomorú hírt közölt velem ma. Az alkoholizmus megfertőzte a testvérét, Matyit. Most egy Addiktológiai- és Családkonzultációs Központ segítségét veszik igénybe, ami remélhetőleg segít majd a leszokásban.

A hír rendkívül megdöbbentett, ugyanis már több, mint tíz éve vagyunk legjobb barátnők Magdival, mégsem tudtam, hogy a testvérével ilyen nagy a baj. Matyival régebben rengeteg focimeccset néztünk meg együtt, közben jókat nevettünk, beszélgettünk. Az utóbbi néhány évben már nem igazán tudtunk találkozni, ritkán láttuk egymást, de sosem gondoltam volna, hogy ilyen állapotba került.

Az alkoholizmus egy szörnyű függőség, sajnos ezt már közelebbről is tapasztaltam, mivel nagytatám is küzdött vele hosszú évekig. Neki nem sikerült kigyógyulnia belőle, de bízom benne, hogy Magdi testvérénél teljesen más lesz a helyzet, ugyanis az Addiktológiai- és Családkonzultációs Központról reménykeltő információkat mesélt.

alkoholizmus

A központ szerint az alkoholizmus családi betegség, emiatt a kiút, a segítség megtalálása, és a felépülés folyamata is családi projektként tud működőképes lenni. Az egész családnak meg kell újulnia, ugyanis ez jelentheti később egy jól műkdő, függőségektől mentes élet kiépítésének a lehetőségét. Tehát a szokványos elvonóktól teljesen eltérő, innovatív módon próbálják megoldani a problémát.

Magdi elmondása szerint a család, nyilvánvalóan a  testvérével együtt először egy állapotfelmérésen vettek részt, amelyen felmérték az igénybe vehető erőforrásokat, lehetőségeket, bevonható szövetségeseket. Ezután a központ munkatársai javaslatot tettek a megoldáshoz vezető cselekvéssorra, intervenciókra. Ezek teljeskörü megvalósítása nem egyszerű feladat, de Magdi és a szülei mindent megtesznek annak érdekében, hogy Matyi végre ismét jól legyen.