A vesztes focimeccs nem csak a fiam napját tette tönkre

Múlt héten volt a fiam focimeccse. Nagyon készült rá, hónapok óta csak erre a találkozóra edzett a csapat. Tétje is volt a meccsnek, a bajnoki cím elnyerése volt a győztes jutalma. Annyira várta az egész család, direkt lemondtunk minden más programot, hogy biztosan ott tudjunk lenni a nagy napon. Természetesen mentünk szurkolni.

Félidei fogfájás

Az első félidő viszonylag nyugalmasan telt, mindkét csapat egy gólt lőtt. Percekkel a lefújás előtt megindult a fiam a labdával, ami meglepett mindenkit, hiszen hátvéd poszton játszik. Csak tört előre, magabiztosan, mi pedig kiabáltunk. Végül nem született gól az akcióból, de nagyon szép helyzet volt. Félidőben is ezt beszéltük, amikor éreztem, hogy egyre jobban kezd fájni az egyik őrlőfogam. Tapogattam az állkapcsomat, mozgattam, de csak egyre erősebb lett a fájdalom. Nem akartam foglalkozni vele, hiszen egy ilyen fontos esemény közben ki ér rá a fogát fájlalni?

Kikapott a csapat, de nekem nem ez volt a legnagyobb gondom

Elkezdődött a második félidő, nekem pedig nem sokkal a kezdés után be kellett vennem egy fájdalomcsillapítót (szerencsém, hogy a feleségemnél mindig van). Igyekeztem a meccsre figyelni, de nem igazán sikerült. Azt azért láttam, hogy kikapott a fiam csapata. A hazaút részünkről főként együttérző némasággal és vigasztalással telt, a fiunk részéről pedig csalódott méltatlankodással. Sajnáltam, hiszen fontos volt neki ez a meccs és hiába próbáltunk belé lelket önteni, hogy lesz még nyertes focimeccse bőven, nem hitt nekünk. Emellé még ott volt a fogfájásom is… Idegpróbáló nap volt, az biztos.

A megoldás egyelőre várat magára

Hétvégén nem rendel a fogorvosom, így legkorábban hétfő délelőtt tudtam felhívni. Türelmetlenül vártam, hogy adjon az asszisztens egy időpontot és bosszankodva vettem tudomásul, hogy csak szerdán tudnak foglalkozni velem. Akinek fájt már a foga, az tudja, hogy mennyire elveszi az ember erejét, egyszerűen nem tud másra koncentrálni. Hétfőn és kedden még bementem dolgozni, hátha az segít elterelni a figyelmemet, de nem jártam sikerrel. Egész nap szétszórt voltam. Szerdán már nem is mentem, úgysem tudtam volna egész nap ott lenni.

Megkezdődik a gyökérkezelés

A gyors vizsgálat után kimondta a fogorvos az ítéletet: gyökérkezelésre lesz szükség. Ez így rendben van, de egy fog gyökérkezelés nem egy leányálom. Hát finoman fogalmazva sem. Neki is látott érzésteleníteni és kitakarítani a gyulladt fogamat. Nem mondom, hogy teljes mértékben kielégítően hatott az érzéstelenítő; bár lezsibbadt az egész arcom, könny szökött a szemembe, amikor a fogorvos nekikezdett a műveletnek. Miután az orvos is látta rajtam, hogy azért fáj még az a fog, adott olyan érzéstelenítőt, ami a fogba jutva 1-2 nap alatt megnyugtatja azt és lehetővé teszi a tényleges gyökérkezelést. Péntek délelőtt kellett visszamennem a fogorvoshoz.

Szerencsére megoldódott a probléma

Pénteken megkaptam a gyógyszeres tömést, amit majd egy végleges fog felváltani, de csak ha már teljesen panaszmentes a fog, elmúlt minden fájdalom. A fogorvos javasolta, hogy csináltassak koronát is a fogra, ha már meglesz a végleges tömés, hiszen a gyökérkezelt fog nem tekinthető sajnos teljes értékűnek. Mivel megszűnt a vérellátása (hiszen a gyökérkezelés során kiszedték belőle az ereket), elkezd majd elhalni, törékennyé válik, elszíneződhet. A korona hatékony védelmet biztosít a fognak. Ez még odébb van, egyelőre a gyógyszeres tömés van még csak a fogamban. Már elmúlt a fájdalom; remélem, a fiam következő focimeccsén már gondtalanul örülhetek a győzelemnek.