Egy focis webshop sem működhet hibátlanul

A fiam hatalmas focidrukker, imád meccset nézni a tévében, követi a találkozók eredményeit, ábrákat rajzol, számolgat és képes egész nap a szobájában gubbasztani és focistákkal készült interjúkat nézni. Eleinte nem örültem neki, hogy ennyire csak a foci létezik az életében, semmilyen más sportot nem hajlandó kipróbálni és csak az az egy terve van a jövőjét illetően, hogy profi futballjátékos lesz. De most már inkább örülök neki, hogy talált valami olyat az életében, amit ekkora szenvedéllyel tud csinálni és mindent megtesz, hogy sikeres legyen benne. Ez ritka az ő korában, a barátai többsége nem tudja még, mivel foglalkozna szívesen.

Bevett szokás lett nálunk, hogy egy-egy nyertes focimeccs után kap valamilyen jutalmat a fiam, de nem akármit, hanem a focihoz és az edzéshez kapcsolódó ajándékot, amit magának nem tudna megvenni, mi pedig sajnálnánk rá a pénzt. Így kapott dedikált kapuskesztyűt a kedvenc játékosa aláírásával és belépőt az egyik nemzetközi rangadóra. Van egy kedvenc webshopja, ahol mindenféle focis relikviát lehet venni, itt szokott nézelődni minden alkalommal. Erre készült hétvégén is, de csalódottan kiabált, hogy nem működik a webshop. Ránéztem én is, és valóban, nem töltött be az oldal, csak hibát jelzett. Nem nálunk volt a gond, ezt hamar leellenőriztük. Nem tudtunk vele mit csinálni, csak várni, hátha idővel elhárítják a hibát.

Ennek kapcsán beszélgetni kezdtünk a weboldalakról, webshopokról és eljutottunk a tárhely bérlésig és a szerver hostingig. Én nem vagyok ismerős ilyen téren, csak amennyi rám ragadt a mindennapokban, mert nem ilyesmivel foglalkozom, úgyhogy segítségül hívtam a rackforest.com/szolgaltatasok/szerver-hosting/ weboldalt, ami alapján el tudtam mondani a fiamnak, mi is a szerver hosting. Annyi a lényeg, hogy aki valamilyen weboldalt működtet vagy webshopot üzemeltet, az jó eséllyel a saját szerveréről teszi ezt. Viszont a szervereket nem lehet csak úgy kirakni egy polcra vagy a nappali padlójára, főleg, ha az ember megélhetése múlik rajta. Ideális esetben egy szerver szobában vannak a szerverek, de ha valaki nem szeretne ilyesmivel bíbelődni, csak keres egy szerver hostinggal foglalkozó céget. Nekik le tudja adni a szervert, ami egy őrzött, biztonságos, tűznek és mindenféle ártalomnak ellenálló speciális szekrénybe kerül, állandóan ellenőrzött hőmérsékletre. A gyors internethozzáférésnek köszönhetően bárhonnan elérhető a szerver, a nap 24 órájában és ha felmerülne valamilyen probléma, a szakemberek azonnal kisegítenek minket, igény esetén még pót szervert is a rendelkezésünkre bocsátanak. Egyszóval minden terhet levesznek a vállunkról, már ami a szerverek elhelyezését illeti és nem kell ilyesmivel foglalkoznunk többet. Különböző időtartamra lehet szerződést kötni, attól függően, hogy mik a terveink a szerverrel és a hozzá tartozó tartalommal.

A szerverek több helyen vannak a városban, könnyen megközelíthető helyen, így egyszerűen le tudjuk őket adni és ugyan ennyire egyszerűen be tudunk menni személyesen is, ha valamiért szükséges lenne. Nekem szimpatikus volt a szerver hosting, mint lehetőség, mert megkönnyíti azoknak az életét, akik szervereket használnak, de nem akarnak foglalkozni a felügyeletükkel, elhelyezésükkel és biztonságukkal. Ha például én indítanék valamilyen vállalkozást, amihez erősen igénybe kellene venni az internetet és az online teret, hát igencsak meg lennék lőve, hogy mit hogyan csináljak és miért. Ebben tud rengeteg segítséget biztosítani egy ilyen cég, mert a szerver hosting mellett még számos dologgal foglalkoznak, amik a weboldalakhoz és webshopokhoz kötődnek. Úgy tűnik, a focis webshopnál valamilyen porszem csúszott a gépezetbe, talán a szerverrel van baj.