A napelem inverter és a foci

Régóta gondolkodtam azon, hogy otthonunkat zöldebbé, környezetbarátabbá tegyem. A napelemek beszereltetése túl drágának tűnt elsőre, de ahogy utánaolvasgattam a dolgoknak, és egyre tájékozottabbá váltam a témával kapcsolatban, egyre jobban megtetszett az ötlet. Mindamellett, hogy környezetkímélő, jelentős összegeket spórolhatok meg. Ha ez nem lenne elég, még az áramszolgáltatót is rá tudom venni, hogy ő fizessen nekem, hiszen az általam fel nem használt többletenergiát megvásárolják. Ez a lehetőség pedig annak a ténynek köszönhető, hogy az energia visszatáplálható a közmű hálózatba.

Fizikából sosem voltam valami nagy lángész, sőt, kifejezetten nehezen ment, de azt tudom, mi a különbség az egyen és a váltóáram között. Megtudtam, hogy a napelem egyenárammal működik, míg a háztartásban váltóáramot használunk. Azt viszont nem tudtam, ez a kettő hogyan találkozik, mert annyira még nem ástam bele magam a témába.

Ekkor került sor a fiam iskolai focimeccsére. Bevallom, nem sok kedvem volt ott lenni, mert a foci nem éppen a szívem csücske, de mivel neki felettébb sokat jelent, hogy mindig ott vagyok, nem hagyhattam ki ezt az alkalmat sem. Ott ültem a közönség soraiban, mikor leült mellém az egyik apuka. Elkezdtünk beszélgetni a meccs közben, és mit ad isten, hozzájuk éppen két hete szerelték fel a napelemeket. Kaptam az alkalmon és kifaggattam, mire érdemes figyelnem, ha én is szeretnék napelembe fektetni. Többek között az egyen- és a váltóáram találkozására voltam kíváncsi.

Felvilágosított, hogy van egy szerkezet, ami az egyenáramot váltóárammá alakítja annak érdekében, hogy az napenergiát fel tudjuk használni. Ez az eszköz pedig nem más, mint a napelem inverter. Ezen szerkezet elhelyezése nagyon fontos, nélküle nem is tudnánk használni az összegyűjtött energiát. Mivel viszonylag érzékeny, ezért inkább beltérben érdemes elhelyezni. A napelem inverter beállítása viszont egy felettébb bonyolult folyamat, elmondása szerint ahhoz szakembernek kell lenni, hogy valaki jól meg tudja csinálni, főleg elsőre.

A cég, akit ő megbízott, nagyon gyorsan elkészült mindennel. A beüzemelés csupán egy napot vett igénybe, a papírmunka azonban jelentősen meghosszabbította a folyamatot, ez viszont az ő segítségük nélkül még tovább tartott volna.

A cég szakemberei felmérték az ingatlant olyan szempontból, hogy hova lenne érdemes napelemet telepíteni, milyen tájolású a ház, valamint, hogy a tető elbírja-e a paneleket. Bár egyetlen napelem panel kb. 17, de maximum 20 kg, nem mindegy, hogy mennyi a család energiafogyasztása évente. Nem mindegy ugyanis, hogy hány cellás a napelem panel, és abból hány darabra van szükségünk.

A napelemünk üzembe helyezését, az inverter beállítását, valamint a hálózatra való csatlakoztatását érdemes egy profi csapatra bízni, az összeszerelésről nem is beszélve. A mellettem ülő férfi a lehető legnagyobb bizonyossággal ajánlotta azt a céget, amelyik nála dolgozott. Azt mondta, rendkívül segítőkészek, és precízen dolgoznak. A művelet legelejétől és légvégéig, a felméréstől az ügyintézésen át az utólagos monitoringig mindent megcsináltak helyette.

A meccs lassan a végéhez közeledett, és a mi csapatunk győzelmével zárult. Miután véget ért, a fiammal elmentünk fagyizni, hogy megünnepeljük a győzelmet. Hazaérve felkerestem az ajánlott cég weboldalát, hogy tájékozódjak. Bár egyre szimpatikusabb volt a napelem rendszer, és eldöntöttem, hogy nekem is kell, azért még szükségem volt némi megerősítésre, ugyanis egy ilyen berendezés nem két forint, és jól meg kell gondolni, mire ad ki az ember ekkora összeget. Én pedig szeretek tisztán látni, szóval növekvő lelkesedéssel folytattam a kutatásomat.

A csapat, akit a meccsen ajánlottak, valóban nagyon szép eredményeket tud felmutatni a szoláris energia felhasználása terén. A legjobb gyártók napelemeit használják, prémium alkatrészekkel dolgoznak, és készségesen válaszolnak még a legtriviálisabb kérdésekre is a napelemekkel kapcsolatban. A kft leinformálható, és végeredményben kijelenthető, hogy egy igazán profi csapatról van szó. A sok-sok elégedett ügyfél ezt az állítást támasztja alá.

A honlap telis-tele van értékes tartalommal, így könnyedén információhoz juthat minden hozzám hasonló, érdeklődő laikus, aki azon gondolkodik, hogy a nap energiáját felhasználva jelentős összegeket szeretne spórolni. A napelemek működési elvéről, beszereléséről, előnyeiről olvashatunk, közérthető megfogalmazásban, így az olvasó okosabban hagyja el az oldalt, nem pedig azzal az érzéssel, hogy túl ostoba az egész mechanizmus megértéséhez.

A napelem inverter pedig külön topikot kapott, szóval azonnal elolvastam mindent azzal kapcsolatban, mi is ez a kütyü, és hogyan működik. A dolog nem is olyan egyszerű, mint elsőre tűnik, ugyanis kétfajta napelem invertert különböztetünk meg.

Az egyik típus a napelemek és az elektromos közmű hálózat közötti összeköttetést intézi. Azon belül választhatunk egy- vagy háromfázisú invertert a hálózattól függően, vagy akár a transzformátoros, illetve a transzformátor nélküli inverter is a rendelkezésünkre áll. Kutatásom eredményeképp megtudtam, hogy transzformátorra csak a vékonyabb napelem panelek esetében van szükség, viszont a modernebbek esetében a transzformátor csökkentheti a hatásfokot. Nem sokkal, de azért sok kicsi sokra megy.

A másik fajta inverter a sziget üzemű inverter. Ez azt csinálja, hogy az akkumulátorokból érkező egyenáramot váltóárammá alakítja. Ennél a típusnál gyakori a meghibásodás, főleg abban az esetben, ha egy olcsóbb, gagyi verziót szerzünk be, és akár az egész rendszerben is kárt tehet.

Az inverter tehát nem lehet akármilyen, mert a minőség, garancia és az ár mellett arra is figyelni kell, hogy a szolgáltatónknak is megfeleljen. A napelem rendszer beszerelése után a villanyórát is ki kell cserélni egy kétirányúra, és a napelem inverter milyensége is azért fontos, hogy el tudjunk számolni a szolgáltatóval.

Az inverter kijelzőjén, vagy ha olyan kütyüt választunk, akkor okos eszközünkön keresztül is nyomon tudjuk követni a napelem teljesítményét, illetve, hogy mennyi volt az felhasznált energiánk az adott időszakban. Ezáltal sokkal tudatosabbak lehetünk a mindennapokban.

Mivel a cég minden terhet levesz a vállamról, ha őket bízom meg, és valóban minőségi alkatrészekkel, profi gyártók termékeivel dolgoznak, őket bíztam meg a munkával, miután úgy döntöttem, nem várhatok tovább, kell a napelem.

Minden zökkenőmentesen zajlott, végig kedvesek volta, és tanácsokkal is elláttak, hogy minden rendben legyen a későbbiekben.

A következő focimeccsen ismét találkoztam azzal az apukával, aki a legutóbb mellettem ült, és a figyelmembe ajánlotta a céget. Elmeséltem neki, hogy én is őket bíztam meg, és hozzá hasonlóan, én is rendkívül elégedett vagyok a munkájukkal, szóval megköszöntem a tippet.

A mérkőzés ismételten a fiam csapatának győzelmével zárult. Nagyon büszke vagyok rá, és mikor meglátom az őszinte örömöt az arcán, mindig eszembe jut, hogy nem is utálom én annyira a focit, mint azt amúgy gondolom. Ezúttal pizzázni mentünk megünnepelni a győzelmet, aztán hazatértünk a megújult, sokkal zöldebb, és sokkal takarékosabb otthonunkba.